۱۳۸۹ بهمن ۸, جمعه

ديوان حضرت عمان ساماني

كيست اين پنهان مرا در جان و تن
كز زبـان مـن هــمـي گـويـد سـخـن
با درود خدمت خوانندگان بزرگوارِ وبلاگ پيمانه، در اين پُست قصد دارم يكي از بهترين شعراي عرفانيِ كهن‌گويِ معاصر را خدمت شما گراميان معرفي نمايم.
بيت فوق را دهه‌ي شصتي‌ها از راديو زياد شنيده‌اند و بسياري گمان مي‌برند كه اين بيت در «مثنوي معنوي» يافت مي‌شود. زيرا به لحاظ ساختار و وزن و معاني، بي شباهت به اشعارِ «مولانا جلال الدين محمد بلخي(مولوي)»، نيست. اما اين بيت، مطلعِ شعرِ نخستِ ديوانِ حضرت «عمان ساماني»، با نام «گنجينة الاسرار» است كه اين شاعر بلند پايه، ديوان خود را با چنين استحكامي آغازيده است و تا پايان بر همين منوال انجاميده.
ديوان ايشان را به صورت فايلِ Word از اينجا مي‌توانيد دانلود كنيد.
مختصري از شرح حال اين عزيز برگرفته از مقدمه‌ي كتاب را در ادامه مي‌خوانيد:

عمان سامانی از شاعران معروف شهر سامان از توابع شهرستان شهرکرد استان چهارمحال و بختیاری ایران است. میرزا نور الله «عمان سامانی» ملقب به تاج الشعرا از شاعران صاحب نام و پر آوازه سالهای ۱۲۵۸ تا ۱۳۲۲ قمری است، نیاکان او همه از دری سرایان، پارسی گویان و آذری سرایان اعصار خود بوده‌اند، پدرش میرزا عبدلله متخلص به «ذره» مولف «جامع الانساب» و جدش میرزا عبدالواهاب سامانی متخلص به«قطره» و عمویش میرزا لطف لله متخلص به «دریا» همگی از شاعران عهد ناصری بوده‌اند که در دانش‌های دیگر نیز دستی داشته‌اند. میرزا نورالله همانند بسیاری از نیاكان خود در سلك تصوف و عرفان بودند، در حلقه ارادتمندان سعادتعلیشاه اصفهانی مشتهیر به طاووس العرفا بود.

علی اكبر دهخدا درباره عمان سامانی می‌نویسد: میرزا نوراﷲ بن میرزا عبداﷲ بن عبدالوهاب چهارمحالی اصفهانی. ملقب به تاج الشعراء و مشهور به عمان سامانی. وی از اهالی قریه «سامان» است که آن از قرای چهارمحال خاک بختیاری می‌باشد. وی در سال ۱۲۶۴ هـ.ق. متولد شد و در شب سه‌شنبه دوازدهم شوال سال ۱۳۲۲ هـ.ق. درگذشت و در وادی السلام نجف دفن شد. او را دیوانی است به نام «گنجینة الاسرار» که در هند و در ایران به چاپ رسیده‌است».

نقل است که جنازه عمان را در مسجد جامع سامان به خاک سپردند و بعدها به نجف اشرف و غری شریف به دار الاسلام انتقال دادند.

از آثار عمان سامانی می‌توان به گنجینة الاسرار و مخزن الدرّر اشاره کرد. گنجینة الاسرار شاهکار عمان است. حبیب الله فضائلی در وصف گنجینة الاسرار آورده‌است این کتاب بحق کنز اسرار یا چنانچه خود سراینده نامیده گنجینه اسرار است، اسراری از ظهور عشق و جمال، اسراری از راز و نیاز عاشق و جذبه‌های معشوق، اسراری از سیر و سلوک و حالات وجد و شوق، اسراری از سوز و گداز و هجران و وصل.

هو مدد

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر